Burgemeester spreekt tot inwonersBurgemeester Patrick Welman - Gemeente Oldenzaal (Foto: Gemeente Oldenzaal)
Van de redactie | 30-08-2020
OLDENZAAL - Met een bericht verspreid op sociale media heeft burgemeester Patrick Welman zich gericht tot de Oldenzalers.

Hij vraagt daarin de Oldenzalers waakzaam te zijn en niet te verslappen in de maatregelen om corona te voorkomen. Hij attendeert daarmee op de uitbraak vorige week in de Boeskoolstad die gelukkig, door adequaat handelen in de kiem is gesmoord.

Lees hieronder zijn verhaal.

'Beste Oldenzalers,

Ik schrijf dit bericht op een grijze dag, die in de herfst niet zou misstaan. En ik weet niet hoe het voor u is, maar ik moet bij de wisseling van seizoenen altijd even schakelen. Een mooi natuurlijk moment om even terug te kijken, maar ook vooruit.

De zomer lijkt verder weg dan ooit.. en wat een bijzondere zomer was het. Niet alleen door de 13 dagen durende hittegolf, maar vooral doordat de nieuwe werkelijkheid waarin we leven weer zo overduidelijk werd. Een zomer zonder Boeskool is Lös, bijna ondenkbaar voor veel Oldenzalers. En toch was het zo. Deze zomer kozen velen van ons voor een vakantie in eigen land of dagjes weg. Thuis blijft het centrum van ons bestaan. Het ontmoeten van anderen kan nog steeds, maar je merkt nu pas echt wat het betekent om 1,5 meter afstand te moeten houden. Om geen verjaardagsfeestjes meer te hebben waarbij je gezellig schouder aan schouder aan een praattafel staat. Om je ouders geen knuffel te geven, of je vrienden te omarmen. Of naar een mooie voorstelling of een concert te gaan. Ik mis dat echt, en ik denk velen met mij.

In de zomer merkten we dat ook Oldenzalers het lastiger gaan vinden om de maatregelen te volgen. De aandacht verslapt. Er worden weer feestjes gehouden in tuinen, borrels in woonkamers en we gaan op de koffie aan een ‘te kleine keukentafel’. We kruipen weer bij elkaar. Dat is menselijk en ook een mooie eigenschap van de Bourgondische Boeskool; de behoefte aan contact en gezelligheid. Maar hoe waardevol is het als daardoor de maatregelen niet kunnen versoepelen? Dat Mark Rutte op 18 augustus moest adviseren om maximaal 6 gasten te ontvangen thuis? Dat het devies blijft om thuis te werken, terwijl we juist behoefte hebben aan dat directe contact met collega’s? Dat we niet vrij kunnen reizen? Dat evenementen niet kunnen doorgaan door de 1 ½ meter regel? Dat er ondernemers en ZZP’ers zijn die hun vak niet of maar gedeeltelijk kunnen uitoefenen?

Vorige week werden we wakker geschud. Na wekenlang geen gevallen van besmetting te hebben gehad, was het coronavirus terug in onze stad. Gelukkig is het door adequaat handelen van betrokkenen en op advies van de GGD, gebleven bij een 7-tal besmettingen (met name binnen een gezin). Daarnaast waren nog twee andere mensen besmet, die los stonden van het kleine cluster waarover u van alles heeft kunnen lezen in de krant en online. We weten weer waar we het voor doen; het virus is helaas nog niet weg.

We kunnen dus niet anders dan nog even volhouden. Ook al is het lastig. En dat begint bij u. Alleen u bent verantwoordelijk voor wat u doet. Kunt u de discipline opbrengen? Kunt u zorgen voor een veilige ruimte om uzelf heen? Voor uzelf, maar ook voor anderen. Dat gaat de komende tijd belangrijker zijn dan ooit: het besef dat het nodig is en dat u zelf aan zet bent.

Kritiek leveren mag, dat gaf onze premier ook aan tijdens de laatste persconferentie. Daar is een tijd en een plaats voor. Maar we zagen ook dat de rek een beetje uit de onderlinge verdraagzaamheid is. Dat was onder meer twee weken geleden overduidelijk, toen de jongeren die het virus hadden opgelopen bedolven werden onder de negatieve reacties. Onacceptabel vind ik dat: oordelen zonder de feiten op tafel te hebben of daarnaar te willen kijken. Daarnaast zijn ook de afgelopen zomerperiode veel klachten binnengekomen bij gemeente en politie. Over het overtreden van de coronaregels, maar ook over geluidshinder (vanwege het vele thuis zijn). En vaak is er op dat moment al een wereld aan vooraf gegaan. Als het niet meer gaat, dan zijn wij er uiteraard voor u. Beter is als allereerst ieder zijn verantwoordelijkheid neemt, dan zijn we al een heel eind. Dat we van tijd tot tijd op de proef worden gesteld, dat begrijp ik en daar ontkomen we niet aan. Hou rekening met elkaar; dat wil ik u vragen. Gebruik uw gezonde verstand en vermijd plekken waarvan u denkt dat het niet veilig is. De komende tijd gaat uitwijzen of we daartoe met elkaar in staat zijn. Ik heb er alle vertrouwen in dat ons dat hier in Oldenzaal gaat lukken.

Voor ons ligt nog een spannende periode. Vooral het in de gaten houden van uw eigen gezondheid blijft voorlopig belangrijk: als er klachten zijn, twijfel dan niet en maak een afspraak voor een test. Dat is de enige manier om het virus onder controle te krijgen: door de gevallen waarbij de test positief is de bron te achterhalen en de contacten. Zodat we de verspreiding daarna in de kiem kunnen smoren.

Tot slot wil ik u danken voor uw inzet voor elkaar en voor Oldenzaal. We hebben het de afgelopen maanden goed met elkaar gedaan. Laten we dat blijven doen en samen voorkomen dat de tweede helft van 2020 gaat lijken op de eerste helft. Help mee, want samen zijn we Oldenzaal.
Blijf gezond en good goan!

Patrick Welman
Burgemeester
Volg ons