Oldenzaalse 'tante' Riet Kistemaker 100 jaarRiet Kistemaker uit Oldenzaal. (Foto: Gemeente Oldenzaal)
Van de redactie | 28-07-2020
OLDENZAAL – ‘Tante’ Riet Kistemaker is maandag 100 jaar geworden. De bekende Oldenzaalse kreeg volop felicitaties.

Afnemende gezondheid maakte enkele jaren geleden haar opname in verpleeghuis Gereia noodzakelijk, maar in de jaren daarvoor was Riet Kistemaker een bekend gezicht in Oldenzaal. Op maandag 27 juli vierde ze haar honderdste verjaardag, te midden van haar neven en nichten uit het hele land. 

Normaal gesproken krijgen inwoners van Oldenzaal die hun 100ste verjaardag vieren, persoonlijk bezoek van burgemeester Welman, maar dat gebeurt niet vanwege coronamaatregelen. De burgemeester liet wel een bos bloemen bezorgen om de felicitaties namens het stadsbestuur over te brengen.

Riet Kistemaker is een geboren en getogen Oldenzaalse, die het grootste deel van haar leven in de Plechelmusstad doorbracht. In de oorlogsjaren verbleef ze enige tijd bij familie in Leeuwarden. Ze stamt uit een roemrucht geslacht dat – voor zover nu bekend- teruggaat tot het midden van de zeventiende eeuw. De stamboom van de Kistemakers is terug te vinden in het boek dat over de familie verscheen in 2017. 

Op jonge leeftijd werd de nu 100-jarige getroffen door tbc, waaraan ze een stijve knie overhield. De ziekte werd meegebracht door een Hongaars meisje dat in de jaren ‘20 bij de familie Kistemaker werd ondergebracht in het kader van vluchtelingenhulp. 
Die handicap belette haar overigens niet een maatschappelijke carrière op te bouwen als administratief medewerker in het ziekenhuis ‘Heil der Kranken’ en later bij de Oldenzaalse huishoudschool.  

Riet Kistemaker woonde, samen met haar moeder, vele jaren aan de Grootestraat boven de meubelzaak van haar broer. Later verhuisde ze voor een korte periode naar Denekamp om tenslotte terug te keren naar Oldenzaal.
Riet Kistemaker uit Oldenzaal. (Foto: Gemeente Oldenzaal)
Volg ons