Musici in Plechelmustoren: je hoort ze wel maar ziet ze nietRonja Maltzahn en Esther Schopman. (Foto: Hylke Banning)
Van de redactie | 10-07-2020
OLDENZAAL – Je hoort ze wel maar je ziet ze niet: dat geldt zeker voor de twee musici die op zaterdag 11 juli een concert vanuit de toren van de Oldenzaalse Plechelmusbasiliek geven.

Op zaterdag 11 juli om 15.30 uur zweven vanuit de St. Plechelmustoren meertalige luisterliedjes over het plein rondom de basiliek. Ze zijn geschreven en gezongen door de Duitse singer/songwriter Ronja Maltzahn.

Esther Schopman (stadsbeiaardier van Enschede) begeleidt haar op carillon.

Met haar band reist Maltzahn dwars door Europa om concerten te geven. Net terug uit Parijs, strijkt ze op 11 juli neer in Oldenzaal en neemt ze de luisteraar vanuit de Plechelmustoren mee op een muzikale reis rond de wereld.

De muzikale samenwerking van Maltzahn en Schopman begon in 2018, toen Greenpeace contact zocht met Esther met het verzoek om aan de vooravond van de Klimaatconferentie van de VN de klok te luiden voor het klimaat. Esther bewerkte hiervoor in overleg met GreenPeace The Final Countdown van Europe, dat destijds door vele beiaardiers in de wereld werd gespeeld om aandacht te vragen voor het klimaat.

De Enschedese stadsbeiaardier arrangeerde elf van Ronja's liedjes voor carillon. Dat deed ze op zo'n manier dat de essentie van het origineel bewaard bleef. Je hoort dan ook regelmatig flarden cello, viool, saxofoon en piano via klokken weerklinken.

De geluidstechniek wordt verzorgd door Bert Kuipers en Jan Steenbeeke.
Ronja Maltzahn en Esther Schopman in de klokkentoren van de Plechelmus. (Foto: Hylke Banning)
Volg ons